2020 en de alimentatieduur

Als de Wet herziening partneralimentatie op 1 januari 2020 in werking treedt, heeft dat gevolgen voor de duur van de alimentatie. Indienen van een echtscheidingsverzoekschrift vóór of na 1 januari 2020 maakt (meestal) dus uit voor de duur van de alimentatie. Nu geldt nog een gebruikelijke duur van maximaal 12 jaar, behalve bij een kinderloos huwelijk, dat korter dan 5 jaar heeft bestaan.  De gebruikelijke duur van de alimentatie gaat naar maximaal 5 jaar. Er zijn echter uitzonderingen. Bij alimentatie gevraagd in (echtscheidings)verzoekschriften die ingediend worden na 1 januari 2020 zal de duur afhankelijk zijn van de duur van het huwelijk, de vraag of er kinderen zijn geboren in het huwelijk en hoe oud deze kinderen zijn. Ook zal meespelen bij huwelijken langer dan 15 jaar of de gerechtigde binnen 10 jaar de AOW gerechtigde leeftijd bereikt of wanneer dat niet zo is, of iemand (met een huwelijk lander dan 15 jaar) vóór of na 1 januari 1970 is geboren. In veel gevallen zal het recht op alimentatie in de nieuwe situatie dus aanzienlijk korter bestaan.

Wilt u meer weten, neem gerust contact met ons op of kom naar het spreekuur op donderdagavond tussen 17:00 en 19:00 uur.